Einde seizoen omwille van coronavirus

Einde seizoen omwille van coronavirus

JEUGD- EN AMATEURCOMPETITIES VOETBAL VLAANDEREN DEFINITIEF STOPGEZET

Onze corona crisiscel  heeft beslist dat alle jeugd- en amateurcompetities van het seizoen 2019-2020 definitief worden stopgezet. Ontdek hier meer. 

  • Stand van 12 maart 2020 bepaalt het sportief eindklassement    
  • Besluit geldt voor alle afdelingen en reeksen van het jeugd- en amateurvoetbal   
  • Nog geen beslissing genomen over het profvoetbal   

 

De corona crisiscel, waarin alle entiteiten van het Belgisch voetbal vertegenwoordigd zijn (KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League), kwam op 27 maart 2020 in de voormiddag virtueel samen om het verdere verloop van de competities te bespreken.   

De crisiscel nam in het belang van de volksgezondheid de moeilijke, maar stilaan onvermijdelijke beslissing om alle jeugd- en amateurcompetities, die sinds midden maart stilliggen, definitief stop te zetten.  

Dat betekent dat er voor dit seizoen geen wedstrijden meer doorgaan in het jeugd- en amateurvoetbal. Niet voor het competitief voetbal, niet voor het recreatief voetbal, niet voor het Futsal en ook niet voor het Minivoetbal.  

De Women’s Super League en alle andere vrouwencompetities vallen onder dezelfde regeling.   

Mocht de algemene gezondheidstoestand toch nog tijdig gunstig evolueren, dan zal Voetbal Vlaanderen later na beslissing van de Veiligheidsraad, zeker de organisatie van vriendschappelijke wedstrijden en tornooien aanmoedigen.

EINDSTAND OP BASIS VAN RANGSCHIKKING 12 MAART 2020 

De sportieve eindstand wordt in de komende dagen gepubliceerd. We communiceren hier later opnieuw over.

WAT BETEKENT DIT PRECIES?

GEMEENSCHAPPELIJKE BESLISSING KBVB, ACFF, VOETBAL VLAANDEREN IN VERBAND MET HET VERVOLG VAN DE KAMPIOENSCHAPPEN IN HET AMATEURVOETBAL Deze regeling geldt voor alle afdelingen/reeksen van het amateurvoetbal (competitief voetbal, recreatief voetbal, Futsal en Minivoetbal, vrouwen en mannen)

a) De crisiscel heeft vandaag beslist dat de kampioenschappen van het amateurvoetbal georganiseerd door Voetbal Vlaanderen, ACFF en de KBVB ingevolge de Corona-crisis op 12 maart 2020 definitief worden stopgezet voor seizoen 2019-2020.

b) Dat noch eindrondes noch testwedstrijden zullen worden gespeeld om de eindrangschikking vast te stellen dan wel om stijgers en dalers aan te duiden.

c) Dat de sportieve eindrangschikking zal worden vastgesteld per 12 maart 2020 in overeenstemming met de reglementaire bepalingen (onder meer Titel 15- hoofdstuk 6 Bondreglement) als volgt:

1. Sportief klassement op 12 maart 2020 geldt als uitgangspunt;

2. Voor zover als nodig worden de punten (en vervolgens de andere criteria –in volgordedie in aanmerking komen) van dit sportief klassement op 12 maart 2020 eerst gecorrigeerd in toepassing van artikel B1531.422 indien niet alle ploegen in de reeks op 12 maart 2020 een gelijk aantal wedstrijden hebben gespeeld, wel bekend als de regel van drie als volgt: Het aantal punten door de clubs op 12 maart 2020 behaald wordt vermenigvuldigd met de coëfficiënt: Totaal aantal wedstrijden van de ploegen van de reeks met het meest aantal wedstrijden Effectief aantal door de club gespeelde wedstrijden Dit resultaat wordt afgerond tot op 2 decimalen na de komma.

3. Ingeval clubs zich na de toepassing van het in punt 2 weergegeven principe gelijk bevinden in de stand, wordt artikel B1531.211 toegepast : - het grootste aantal overwinningen; - het beste doelpuntensaldo ; - het grootste aantal gemaakte doelpunten; - het grootste aantal overwinningen op verplaatsing; - het beste doelsaldo op verplaatsing; - het grootste aantal doelpunten gemaakt op verplaatsing;

4. Op basis van deze toepassingen worden de klassementen op 12 maart sportieve eindklassementen.

5. In voorkomend geval worden hier ook de licentieregels op toegepast.

6. Op basis van deze definitief geworden eindklassementen worden binnen de eigenlijke reeks de nodige/voorziene stijger(s) en daler(s) aangeduid. Hetzelfde geldt, over de reeksen heen voor de aanduiding van de stijger(s) en daler(s) die normaliter via eindrondes bepaald dienen te worden, desgevallend met toepassing van principes 2 en 3 hierboven vermeld.

• Voor wat betreft de interprovinciale eindronde Voetbal Vlaanderen zal dit in de praktijk worden toegepast over de 5 clubs die als eerste niet rechtstreekse stijger eindigden in hun provincie.

• De eindronde 1ste klasse amateurs (V1552) wordt als niet bestaand beschouwd daar het principe van vergelijken van verschillende reeksen niet kan toegepast worden indien het gaat over reeksen van verschillende afdelingen, en/of van verschillende vleugels. Hierdoor vervallen ook de eindrondes “stijgen 2de klasse amateurs” (V1556). Indien er een bijkomende stijger uit 2de klasse amateurs zou moeten worden aangeduid om een vrijgekomen plaats in 1ste klasse amateurs in te nemen, zal deze eerst worden aangeduid door de vleugel waartoe de te vervangen club uit 1ste klasse amateurs behoort.

7. De regels inzake de toekenning van vrijkomende plaatsen (B1532) blijven onverminderd van toepassing.

8. Er kunnen geen ploegen in overtal worden toegevoegd. 

NATIONAAL

1ste amateur
Kampioen: Deinze

Zakker(s): La Louvière, Tubeke en Winkel Sport

2de amateur A
Kampioen: Knokke

Zakker(s): Sint-Niklaas en Hamme

2de amateur B
Kampioen: Tienen

Zakker(s): Vosselaar en Duffel

3de amateur A
Kampioen: Zelzate

Promovendus: Ninove

Zakker(s): Wingene, Oostnieuwkerke en Bornem

3de amateur B
Kampioen: Lyra-Lierse

Promovendi: City Pirates en Heur-Tongeren

 

Zakker(s): Bilzen-Waltwilder, Helson-Helchteren en Linden

Hierbij de ploegen die naast zakkers Hamme en Sint-Niklaas kanshebber zijn om volgend seizoen in Amateur 3 A te spelen.

PROVINCIAAL

ANTWERPEN

 

1ste provinciale
Kampioen: Lille

2de RC Mechelen

 

OOST-VLAANDEREN

 

1ste provinciale
Kampioen: Voorde-Appelterre

2de Bambrugge

 

WEST-VLAANDEREN

 

1ste provinciale
Kampioen: Oostkamp

2de Anzegem