Heel wat speculaties over amateurreeksen blijken onwaar!

Heel wat speculaties over amateurreeksen blijken onwaar!

Hierbij even een woordje uitleg die veel betrouwbaarder is dan die uit de plaatselijke kranten over de amateurreeksen!

In een artikel stond onder andere "99,9% zeker met Winkel maar zonder Mandel" over 1ste Amateur in de regionale bladen West-Vlaanderen.

Dit artikel staat bol van onwaarheden.

Dat de clubs van 1ste amateur hebben mogen stemmen is volledig fout. De clubs uit 1ste amateur werd wel naar hun voorkeur gevraagd. En wat betreft de midweekwedstrijden is er nog niets beslist.

Dat alleen de Waalse ploegen voor 18 ploegen in 1ste amateur zijn is ook fout. 3 Waalse en 3 Vlaamse ploegen waren pro 18 ploegen. 2 Waalse en 5 Vlaamse ploegen waren pro onder bepaalde voorwaarden (o.a. de financiële kant - dat normaal geen problemen geeft). 1 Vlaamse ploeg gaf de voorkeur voor 16 ploegen en 2 Vlaamse ploegen gaven geen duidelijk antwoord.

Wat betreft Winkel (dankzij de situatie Virton) klopt. Zij kunnen dus in 1ste amateur blijven, maar niet dank zij een wijziging in het reglement. Deze regel is al zeer lang van toepassing.

Wat betreft Mandel zijn er ook alweer veel verkeerde interpretaties.

ALS (wat waarschijnlijk niet zou gebeuren?) Roeselare zou stoppen, promoveert Mandel (dit is een regeling die door het stoppen van de competitie is overeengekomen tussen VV en ACFF) Een fusie van Roeselare met een burenclub behoort ook nog tot de mogelijkheden!

Letterlijk: "Indien er een bijkomende stijger uit 2de klasse amateurs zou moeten worden aangeduid om een vrijgekomen plaats in 1ste klasse amateurs in te nemen, zal deze eerst worden aangeduid door de vleugel waartoe de waartoe de te vervangen club uit 1ste klasse amateurs behoort" (In dit geval dus Roeselare en dus Vlaams wat betekent Mandel United als opvolger)

Met andere woorden als Roeselare "ZOU" verdwijnen is het Mandel dat stijgt en "ALS" Waasland-Beveren ook zou verdwijnen dan gaat Lierse Kempenzonen naar 1B bij de profs en worden zij vervangen door eveneens een Vlaamse club namelijk Ronse in 1ste Amateur.

RAAL La Louviére had dus als Waalse club maar 1 kans om naar 1ste amateur te gaan en dat was de uitbreiding naar 18 ploegen, want dan telden wel de behaalde punten bij het afsluiten van het seizoen : RAAL: 48 punten (na correctie), Mandel: 45 punten (doelpunten verschil +20) en Ronse: 45 punten (doelpuntenverschil + 16).

PS: ACFF heeft vandaag beslist dat er volgend seizoen 17 ploegen zouden in 2de amateur zullen spelen (dus met RAAL en met Virton)

Tot zover de enige en juiste uitleg over de eventuele reeksvorming voor volgend seizoen in 1ste amateur in verband met eventuele gevolgen over wat er met de ploegen in de profreeksen gebeurt.

De gevolgen van 2de en 3de amateur zijn dus nog altijd afhankelijk van wat hierboven gebeurt. Olsa Brakel zou wel stijgen naar 2de amateur omdat Winkel in 1ste amateur blijft. Wetteren en Houtvenne hebben dus ook nog kans om te stijgen naar 2de amateur en dan zou eventueel ook Heikant-Berlaar en Anzegem nog kans maken om te stijgen naar 3de amateur. Heel wat onzekerheden dus nog.

Eén ding is zeker, er is tussen VV en ACFF amper gesproken om 1ste amateur met 18 teams te spelen, dat zal er dus zo goed als zeker niet van komen.

Er blijft ook nog onzekerheid over het lot van 2de amateurclub ASV Geel dat op 5 juni naar het BAS trekt om alsnog in 2de amateur te mogen starten en niet naar de provinciale reeksen te zakken wegens finaciële problemen. Het lijkt zelfs weinig waarschijnlijk dat het BAS al op 5 juni uitspraak zal doen in deze zaak.

Ook de zaak aangespannen door een groep clubs die zich benadeeld voelen en voorkomt op 26 mei kan nog alles door elkaar gooien.

Ondertussen vernamen we ook dat de competities niet eind augsutus zoals voorzien, maar in het eerste of tweede weekend van september zouden beginnen. Ook de benaming van de reeksen zou eventueel veranderen. Wat betekent dat de naam amateur zou verdwijnen in de nationale reeksen. Hierover is echter nog geen beslissing genomen.

Kortom, alles blijft nog mogelijk gezien er nog enkele gerechtelijke procedures lopen al dan niet over het behalen van licenties en eventueel ploegen die zouden ophouden te bestaan.