Trainer Didier Degomme over corona in het voetbal

Trainer Didier Degomme over corona in het voetbal

Didier Degomme

Trainer/Sportief Manager Didier Degomme.

 

Peter: Wat is je mening van de huidige toestand in het amateurvoetbal? 

Didier: Dit is een gevoel van overmacht. Op een bepaald moment was het een kwestie van bang afwachten wanneer ze het voetbal op amateurniveau aan banden zouden leggen. Er kwamen altijd maar meer en meer besmettingen bij bij verschillende clubs en daarmee gepaard uitgestelde wedstrijden wat dus allesbehalve een normaal verloop van de competitie zou mogelijk maken. De genomen maatschappelijke maatregelen (mondmaskers, social distancing en beperkingen in kleedkamers en kantines, …) waren ook allerminst leuk in het voetbalwereldje waar bij een normaal verloop al deze toestanden geenszins voetbalgerelateerd zijn. Niettemin waren ze wel noodzakelijk en efficiënt, zo blijkt.

 

Peter: Wat zijn de gevolgen voor de spelersgroep? 

Didier: Voor de spelers was het korte gevolg dat ze vooreerst hun opgelopen conditie individueel moesten onderhouden en dit zonder enig perspectief van heropstart. Naarmate perspectief uitbleef zijn we gestart met een app op strava waar we virtueel met de staf en spelers met elkaar verbonden zijn onder A-team en waar er wekelijkse klassementjes werden bijgehouden van individueel loopwerk. Ik merk dat velen dit toch serieus doen, maar anderzijds zijn er natuurlijk altijd die het niet zo nauw nemen. Alleen lopen en trainen is natuurlijk niet plezant. De spelers van KM Torhout zijn in de eerste plaats voetballers en spelen in teamverband. Ik denk dat dit bij velen een gemis is.

 

Peter: Wat is je mening over nog verder spelen? Indien ja, in welke hoedanigheid dan best? Indien nee, wat moet er dan gebeuren? 

Didier: Gezien de huidige toestand en de strenge opvolging en maatregelen die lang van kracht blijven denk ik alsmaar meer dat we geen normaal verloop, laat staan een volledige competitie gaan kunnen uitspelen voor de start van een nieuwe jaargang. Dus ik vrees een beetje dat ze ofwel in allerijl nog iets in elkaar willen steken waar ze zelf op dit moment niet weten waar het eindigt. Puur sportief is enkel een normale volle competitie logisch. Voor het sociale mentale welzijn zou een halve competitie ook kunnen maar ik  vrees dat veel clubs bij een negatief resultaat weer allerhande extra sportieve zaken zullen aanhalen waardoor ik mij afvraag of het dan nog wel de moeite is.

 

Peter: Ondertussen is er ook sprake van een poulesysteem door de competities op te splitsen in twee reeksen van acht ploegen en opnieuw te beginnen, wat denk jij daarover?

Didier: Ik zou persoonlijk zeker ook te vinden zijn voor zo’n poulesysteem en niet alleen voor dit seizoen maar ook de volgende seizoenen naar analogie met de jeugd.

Voor nieuwjaar speel je een wat regionalere poule en na nieuwjaar gaan de sterkste teams van beide poules samen en deze spelen dan voor kampioen. Er moet dan wel nog een soort modaliteit gevonden worden voor de ploegen daaronder. Komt er nog een eindronde of niet met ploegen 2/3/4 en wat met de tweede poule. Spelen ze daar enkel voor degradatie of zit er ook iets meer in voor deze winnaar van deze poule. Na de heenronde, alle punten op 0 en herstarten. Een hervorming die ook voor de clubs beter is. 28 matchen ipv 30 – en men kan een prestatiegerichter beleid uitdokteren afhankelijk van poule 1 of 2. Ook minder verre verplaatsingen in eerste gedeelte voor Nieuwjaar. Allemaal goeie zaken volgens mij.

 

Peter: Zal dit alles in de toekomst gevolgen hebben voor onze club zowel financieel als sportief? 

Didier: Corona zal zeer zeker een financiële impact hebben op alle ploegen beneden profniveau. De laatste jaren was die trend sowieso al aan de gang en nu alles wat minder jachtig en prestatiegericht is zal er misschien bij veel ploegen meer solidariteit heersen waardoor ook weer meer mensen het plezier van het trainen, het plezier van het sociaal contact en het plezier van het spelletje voorrang gaan geven. Niettemin zal er altijd competitie heersen maar misschien gaan velen dit wel wat meer kunnen relativeren. Voetbal als voornaamste bijzaak dan toch maar dan vooral met nadruk op bijzaak … ipv voornaamste

 

Peter: Mocht alles stopgezet worden en slechts volgend seizoen opnieuw opgestart worden. Denken je dat er dan spelers gaan afhaken bij ons, eventueel omdat ze (nog?) moeten inleveren? Zal er in de toekomst iets veranderen om nieuwe spelers aan te trekken? 

Didier: Eenmaal men een beslissing zal genomen hebben zal iedereen wel kijken wat er het beste is voor zichzelf. Ik kan niet vooruitkijken wat anderen willen gaan doen en hoe KM Torhout zijn huiswerk zal maken. Daarvoor gaan we met sportief beleid samenzitten en bekijken wat wel en niet kan. Ik ben echter nu al zeker dat KM Torhout met nog meer ambitie en sportieve doelstellingen zal kijken naar de toekomst en dit niet omwille van Corona maar des te meer ondanks Corona ….

 

Peter: Bedankt Didier, en laat ons hopen dat we snel terug kunnen opstarten... Met sportief succes!